Booked Out

Add to Itinerary

Webster Street House

Architect: Moloney Architects

Centre

This project addresses the issue of how should we respond to the heritage building that need to meet the demands of modern life. The original historic home in central Ballarat was extensively renovated and restored – but still required additional living space for the new owners’ large family. So a contemporary addition was created extending from the south side of the existing house to house a large open living space and modern kitchen. The two forms are at once in architectural tension and also somehow comfortable with each other. A glass linkway connects old and new – and wall of glass doors connects the new living area to the rear yard. The new building faces south – so it was decided to pitched the ceiling of the space upwards to access the north light. Clerestory windows fill the new living spaces with light, and the timber ceiling recalls the hull of a large boat. Materially, the new extension contrast with the original red clinker bricks. Black stained cedar cladding is used extensively in combination with oak ceiling, black steel, and polished black concrete. The mono-materiality of the extension allows the building elements to read as sculptural forms – its simplicity and lack of ornament sits in contrast to the forms and architectural decorations of the original house.

Need to Know

  • Open: Sun 10-4pm - Booking required for this building

  • Tour Details: Booked out - No more tours available

  • Building Type: Residential

  • Year Built: 2015

  • Photo Credit: Shannon McGrath

  • Tour Type: Pre booked

CLOSE

Save My Itinerary

You can save your itinerary for later by entering your email address and a password below. Then you can log in using other computers or devices like your smartphone, to access My Itinerary on the go.

Register

Login to My Itinerary

Log in with your email address and password to access My Itinerary.



Forgot password?

Log Out

Logout

STAY IN THE LOOP